Η Eπισκεψιμότητα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη  «Κωνσταντίνος Ξενάκης», το 2022

Σε συνέχεια της τελετής εγκαινίων τον Μάιο του 2022 στις Σέρρες, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης», η πόλη των Σερρών απέκτησε ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο, που το καθιστά  εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες . Η δημιουργία του Μουσείου χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή – CULTURAL DIPOLE»  του προγράμματος  INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». Από την αρχή της λειτουργίας του, το Μουσείο προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών.

  Σύμφωνα με στοιχεία της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), ως φορέα υπεύθυνου για την λειτουργία του Μουσείου, στους μήνες που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας του, ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται σε:

ΜήναςΑριθμός ατόμων
Μάιος582
Ιούνιος676
Ιούλιος206
Αύγουστος259
Σεπτέμβριος729
Οκτώβριος568
Νοέμβριος547
Σύνολο3.567

Αντίστοιχα, για το ίδιο διάστημα, το Ιστορικό Μουσείο Petrich επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4800 επισκέπτες, έτσι ο συνολικός αριθμός επισκεπτών των δύο Μουσείων ανήλθε σε πάνω από 8.300, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 4.000, που είχε τεθεί στο έργο CULTURAL DIPOLE.

Το Μουσείο επισκέπτονται καθημερινά εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, όχι μόνο της πόλης των Σερρών αλλά και γειτονικών νομών (π.χ. πρόσφατα από την Ξάνθη), ενώ στους μικρούς μαθητές δίνεται η δυνατότητα να  αποτυπώσουν στο χαρτί με τη φαντασία τους τις εντυπώσεις που αποκομίζουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δημιουργώντας εκπληκτικά έργα.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το Μουσείο από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρονται για επισκέψεις ομάδων, κατά τον τελευταίο χρονικό διάστημα τα παρακάτω:

  • Μαθήτριες του τμήματος βρεφονηπιοκόμων της πόλης των Σερρών.
  • Περισσότεροι από 100 φοιτητές των τμημάτων Καλών Τεχνών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ..
  • Διατμηματική ομάδα 30 μεταπτυχιακών φοιτητών, που περιλαμβάνει  Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς και Τοπογράφους μηχανικούς, οι οποίοι μελετούν την αποκατάσταση ορισμένων κτιρίων του σημαντικού κτιριακού αποθέματος του Δήμου  Σερρών, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα κτίρια στο Πολιτιστικό Πάρκο “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
  • Οι ομάδα «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ» που αποτελείται από νήπια με τους συνοδούς, τους γονείς τους και εκπαιδευτικούς από τον Νέο Σκοπό.
  • Οι σύλλογοι φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.
  • Δημοσιογράφοι από Μ.Μ.Ε. της Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Όλες οι ομάδες που επισκέπτονται το Μουσείο, κατόπιν συνεννόησης, ξεναγούνται από μέλη του σωματείου ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ τα οποία προσφέρονται εθελοντικά για αυτό: τον εικαστικό κ. Βασίλη Βαφειάδη, την Πολιτιστική Διαχειρίστρια κ. Μελίνα Γρηγοριάδου, την Ιστορικό Τέχνης-Ξεναγό κ. Ελίζα Μέγκλα, την πτυχιούχο τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Κασσάνδρα Γρουτίδου, τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο.

Διεύθυνση

Ωράριο λειτουργίας

Social media